Thursday, December 19, 2013

kalau naik 40% jadik berapa?

salam ...

tahun 2014 (tinggal beberapa hari je lagi ni)
Sarah naik darjah 3, Syimir naik tadika 6 tahun

#1 Sarah
buku sekolah kebangsaan RM102.25 ... ada 3 buku lagi belum ada stok
buku sekolah rendah agama RM41 ... baki yuran RM106 nanti bayar masa naik sekolah di kelas masing2
kelengkapan sekolah - beg sekolah ana muslim, kasut sepasang, stokin ... yg lain belum beli

#2 Syimir
yuran RM425 ... dah tolak RM60 untuk uniform & baju sukan ... yang tahun lepas elok lagi
kelengkapan sekolah - beg satria bulan bintang

lepas ni nak contact transporter...
errkk betul ke tambang naik 40% ni ...
tahun lepas budak berdua ni RM140 sebulan
kalau naik 40% jadik berapa?


baru 2 orang anak sekolah kan ... 
#3 Syabil bila tanya nak sekolah tak? jawabnya ... tak kisah .. tak payah ... erkkk...

4 comments:

PakcikLie PCL said...

ye la kan 40% tu banyak mana lah tuu, pcl belum penah guna perkhidmatan van sekolah...baru nak survey untuk Hanis masuk form 1.

Mat Som said...

sz
Kalau 10 Hinggit akan jadi RM 14
KALAU 100 HINGGIT akan jadi RM 140
Kalau 40 HINGGIT akan jadi RM 56

Jadi RM 140 + RM 56 = RM RM 196

Senang ckp RM 200

Kalau ada kalkulator (bukan hp tau)
Taip 140 kemudian tekan tanda (+) taip 40 dan tekan %

Tu biasa bagi saya yg jual ubat ni
Biasa untung herba ni 30%

mak encik | SZ said...

PCL:

untunggg anak2 PCL takyah bersesak/kelam kabut naik van sekolah .. heee

mak encik | SZ said...

cikgu MS:

ihiksss..pandai cikgu kira!
tgh berdebar juga tunggu jawapan pakcik van berapa peratus kenaikan tambang van dia ...